scoala de bani - bcr
/Blog/Cum să ai mai mulți bani renunțând la risipă și obiceiurile nesănătoase?/

Cum să ai mai mulți bani renunțând la risipă și obiceiurile nesănătoase?

Nu ți se pare că oamenii au devenit mai preocupați de prețul energiei și al alimentelor în ultima vreme? Odată cu noile schimbări economice, oamenii încep să-și crească nivelul de conștientizare și să facă schimbări atât pentru binele propriului buget, cât și al planetei și al generațiilor viitoare. Dar chiar și cu cele mai bune intenții, suntem cu toții restanțieri la capitolul obiceiuri risipitoare. Ai fi de-a dreptul surprins să descoperi cum micile obiceiuri, aparent inocente, au de fapt un impact mare asupra costurilor tale de zi cu zi.

Bunăstarea financiară este puternic influențată de obiceiurile pe care le ai, iar recunoașterea acestora este primul pas către remodelarea situației tale financiare. Identificarea obiceiurilor nefavorabile și risipitoare implică, din fericire, adoptarea unor practici mai eficiente și durabile. Cum ar fi: reducerea consumului de energie și apă, reciclarea și luarea unor alegeri conștiente de mediu atunci când achiziționezi și utilizezi variate produse.

Conform unui studiu realizat în 2022 în SUA, unde 1.015 persoane au fost chestionate cu privire la obiceiurile pe care le au la capitolul cheltuieli, două treimi au mărturisit că au irosit o cantitate considerabilă de resurse financiare de-a lungul vieții. Respondenții și-au estimat suma medie risipită lunar la 139 USD, în timp ce 521 USD a fost costul mediu al celui mai scump obiect considerat a fi o risipă. Printre cele mai risipitoare obiceiuri s-au numărat: 

  • aruncarea resturilor sau a mâncării expirate (70%)
  • frecventarea restaurantelor fast-food (54%)
  • cumpărarea unor băuturi scumpe (50%)
  • cumpărăturile impulsive (42%)
  • cine la restaurant (41%)
  • taxe bancare excesive (36%)
  • nereturnarea la timp a produselor (33%)
  • achiziția unui brand premium, în schimbul celui standard (33%)
  • lipsa comparării prețurilor și verificării reducerilor (29%)
  • plăți în exces pentru servicii digitale (28%)

Deși este cunoscut faptul că americanii sunt obișnuiți să trăiască într-o cultură în care majoritatea articolelor sunt abundente, este ușor de observat cât de mulți bani sunt irosiți de-a lungul vieții. 

 

14 obiceiuri risipitoare pe care să le eviți

  1. Deșeuri alimentare: aruncarea alimentelor, fie a resturilor de la prânz sau a produselor expirate, reprezintă una dintre cele mai mari forme de risipă la nivel mondial. Încearcă să cumperi doar ce știi că vei consuma în următoarele zile, să verifici data de expirare și să folosești mâncarea rămasă de la mesele anterioare într-un nou preparat. Chibzuința este o trăsătură de aur. 
  2. Lăsatul luminilor aprinse: obișnuința de a lasă luminile aprinse atunci când nu sunt cu adevărat necesare, sau cea de a nu stinge luminile la ieșirea dintr-o cameră, duce la un consum inutil de energie electrică și la aruncarea unor bani pe fereastră. De ce nu ai proteja mai mult resursele tale și ale planetei? 
  3. Apă utilizată în exces: o baie lungă și fierbinte poate fi o plăcere, dar nu este indicat să fie și o obișnuință (dacă te preocupă facturile și mediul). Totodată, mai poți folosi apă în exces atunci când speli vasele sau te speli pe dinți și lași apa deschisă pe tot parcursul procesului. Poate fi un obicei banal, dar nociv pentru resursele tale. 
  4. Aruncarea hainelor: aruncarea frecventă a hainelor contribuie la creșterea deșeurilor textile. Poți căuta centre de colectare ce se ocupă cu donațiile pentru cei nevoiași, le poți duce la reciclat, sau le poți vinde pe site-uri de profil, dacă sunt în stare bună și crezi că pot atrage cumpărători. De ce nu ai implementa o rutină de grijă și sustenabilitate?! 
  5. Ignorarea aparatelor eficiente energetic: folosirea aparatelor vechi poate încărca semnificativ facturile de energie electrică. Fie că vorbim de frigider sau mașina de spălat, încearcă să investești în modele mai noi, alegând și în funcție de datele de eficiență energetică. Schimbările, mai ales cele inteligente financiar, pot să fie o binecuvântare.  
  6. Încălzire sau răcire ineficientă: folosirea excesivă a aerului condiționat sau a încălzirii (în special când nu ești acasă) și neglijarea izolației corespunzătoare, duce la o risipă importantă de energie, care se va simți cu siguranță și în facturi. Prin urmare, fii cu atenția activă și renunță la starea de pilot automat
  7. Lipsa reciclării: chiar dacă este comod să aruncăm materialele reciclabile în gunoiul obișnuit, în loc să utilizăm coșurile de reciclare, pierdem oportunitatea de a reduce deșeurile și de a conserva planeta (care se confruntă, din ce în ce mai mult, cu poluarea). Reciclarea poate fi una dintre cele mai cool deprinderi ale omului modern. 
  8. Produse de unică folosință: folosirea în mod regulat a pungilor, șervețelelor, paharelor și ustensilelor de unică folosință, în loc de alternative reutilizabile, contribuie la producerea deșeurilor de plastic și hârtie. Poți începe cu achiziționarea de saci textili și reutilizabili pentru fructe și legume. Cu puțină perseverență s-ar putea să descoperi că este un obicei chiar plăcut. 
  9. Eliminarea obiectelor reutilizabile: aruncarea frecventă a articolelor care ar putea fi refolosite sau reutilizate poate contribui la o mentalitate de risipă. Fie că vorbim de o măsuță zgâriată (care ar putea fi recondiționată) sau de un pulover agățat (care ar putea fi cusut), multe obiecte își pot prelungi viața dacă îți folosești creativitatea și îndeletnicirile. Prin urmare, respiră și privește totul dintr-o nouă perspectivă. 
  10. Opțiuni de transport ineficiente: alegerea în mod regulat a unor metode de transport care sunt mai comode, cum ar fi condusul pe distanțe scurte în loc de mersul pe jos sau de utilizare a transportului public, contribuie atât la poluarea aerului, cât și la înmulțirea cheltuielilor. În esență, puțină mișcare este benefică pentru corp, pentru minte, dar și pentru buget. 
  11. Cheltuieli excesive: cheltuind în mod regulat mai mulți bani decât câștigi, bazându-te adesea pe carduri de credit sau împrumuturi pentru a acoperi cheltuielile, creează o obișnuință și duce la creșterea datoriilor. Dacă ai în plan să-ți cultivi stima de sine, alege să-ți controlezi cheltuielile și să-ți gestionezi înțelept emoțiile. 
  12. Cumpărături impulsive: efectuarea unor achiziții neplanificate și spontane poate duce la cheltuieli inutile și la depozitarea unor lucruri de care ajungi să îți dai seama că nu îți mai plac sau nu ai nevoie de ele. Încearcă să aloci câteva zile înainte să cumperi obiectul respectiv, astfel îți vei da seama dacă chiar îți place și îl vei utiliza.
  13. Ignorarea educației financiare: luarea deciziilor neinformate poate fi o cauza a necunoașterii conceptelor financiare de bază și a opțiunilor de investiții. Cursul gratuit "Cum să fii responsabil financiar?" poate fi un început bun pentru a acumula noi cunoștințe și a deveni tot mai inteligent financiar. Iată un obiectiv clar pentru acest an. 
  14. Verificarea celui mai bun preț: cu Internetul la îndemâna noastră, a devenit foarte ușor să cercetăm prețul corect. Atunci când ai suspiciuni cu privire la prețul unui produs, verifică-l și în altă parte înainte de face achiziția. Sunt multe site-uri care oferă coduri de reduceri sau care compară prețul unui produs întâlnit la mai multe magazine. De ce nu ți-ai permite să fii curios și flexibil?! 

 

În concluzie, bunăstarea financiară este puternic influențată de obiceiurile tale, iar conștientizarea acestora este un pas-cheie către remodelarea situației tale financiare.  Evitarea sau renunțarea la aceste obiceiuri implică adesea o combinație de autodisciplină, planificare și luarea unor decizii inteligente.

AcasăCursuriBugetProfil