scoala de bani - bcr
/Blog/7 citate celebre care te vor ajuta să ai o relație mai sănătoasă cu banii/

7 citate celebre care te vor ajuta să ai o relație mai sănătoasă cu banii

Bugetul și economiile pot fi obiceiuri greu de menținut, iar banii și cifrele pot funcționa ca un bau-bau pentru mulți dintre noi, chiar și la vârsta maturității. Oricât de dificil ar părea, este important să știm să ne gestionăm finanțele, fără teamă și anxietate, pentru că asta va aduce bunăstare și echilibru în viața noastră și a familiei noastre.

Deși gestionarea propriilor venituri poate părea, uneori, o provocare mult prea mare, un pic de ghidaj și sprijin te poate ajuta să te menții pe drumul corect. Acestea fiind spuse, motivația de astăzi vine sub forma a șapte citate despre bani și buget care te vor inspira și-ți vor îmbunătăți starea de spirit.

 

1.Timpul înseamnă bani. (Benjamin Franklin)

Cu siguranță ai auzit de multe ori expresia Time is money. Deși folosită în diverse contexte și împrejurări, sensul ei este acela că timpul este o resursă neregenerabilă, prin urmare trebuie gestionat cu atenție și seriozitate. Însă, pentru că timpul are, în același timp, și o dimensiune extrem de volatilă (o zicală românească spune că „ni se scurge timpul printre degete”), i-a fost asociată o valoare mai palpabilă, mai ușor de asimilat și de înțeles: banii. 

Originea acestui aforism se găsește în eseul Advice to a Young Tradesman (Sfaturi pentru un tânăr comerciant), publicat în 1748 în care Franklin a scris: „Țineți minte că timpul înseamnă bani”. Pentru că banii sunt considerați unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții noastre, însă timpul pare să fie un parametru destul de ignorat: prin urmare, trebuie să-ți folosești timpul cu atenție pentru a-ți împlini diversele aspirații pe care le ai în viață.

 

2. Nu trebuie să vezi toată scara, doar să urci prima treaptă (Martin Luther King Jr.)

Cred că e ușor de imaginat că Martin Luther King Jr. nu se referea la bani când a rostit această frază, ci la credință. Doar că mesajul lui poate fi ușor extrapolat și atunci când vorbim despre bugete și economii. Poate că ți se pare inutil (sau o sumă derizorie) să pui deoparte în fiecare zi cinci sau zece lei (doar că într-o lună poți strânge astfel trei sute de lei, iar într-un an 3.600 de lei).

Sau poți, pur și simplu, să mai pui din când în când în pușculiță o sumă modestă de bani: cheia este să nu te lași descurajat(ă) și să urci pe această scară invizibilă cu încredere. Pentru că suntem responsabili de călătoria noastră prin viață, care poate fi o experiență uimitoare, plină de prosperitate, echilibru și progres. Bineînțeles, din când în când, avem parte de obstacole, dar important este să nu ne poticnim, pentru că recompensa este acolo, chiar și atunci când nu vedem întreaga scară. 

 

3. Prea mulți oameni cheltuiesc bani pe care nu i-au câștigat, pentru a cumpăra lucruri pe care nu le doresc, pentru a impresiona oamenii pe care nu-i plac. (Will Rogers)

Deși sunt dificil de verificat acuratețea și contextul exact al declarației atribuite lui Will Rogers, actor și scriitor american de la începutul secolului trecut, ideea din spatele acesteia reflectă comportamentul consumatorilor și dinamica existentă în societățile de consum. Mulți oameni consideră afirmația adevărată, raportându-se la propriile experiențe, întrucât evidențiază tendința noastră, a tuturor, de a prioritiza percepția pe care o au ceilalți despre noi și validarea socială, în detrimentul împlinirii și autenticității personale.

Deși Will Rogers nu a trăit în epoca rețelelor sociale, cuvintele sale capătă noi sensuri în vremurile în care ne măsurăm succesul în numărul de reacții primite la o poză din vacanță sau purtând cea mai nouă (și costisitoare) ținută achiziționată.

 

4. Nu economisi ceea ce rămâne după ce ai cheltuit; cheltuiește ce a mai rămas după ce ai pus deoparte. (Warren Buffet)

După cum probabil știi, Warren Buffet este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, deci poate ar fi bine să-i urmezi sfatul. Practic, el spune să pui deoparte o anumită sumă din venituri, și abia apoi să începi să cheltuiești. Deși pare extrem de simplu, majoritatea oamenilor nu iau în considerare această regulă de aur atunci când economisesc. Simțindu-se mulțumiți (că reușesc) să facă economii, nu acordă importanță faptului că fondurile pentru economii sunt primele sau ultimele de pe lista lor de alocare a banilor.

Chiar și oamenii cu venituri lunare suficiente își bugetează mai întâi nevoile și apoi păstrează restul ca economii. În viziunea lui Buffet, modul corect este să stabilești o sumă fixă pentru economii, apoi să bugetezi restul banilor pentru nevoi și, pe ultimul loc, pentru dorințe.
Pentru a implementa această idee, ia în considerare ideea de a te plăti pe tine primul. În acest fel, economiile vor fi un fel de factură lunară prioritară, pe care o achiți pentru viitorul tău.

 

5. Cel mai bogat dintre oameni este economul, cel mai sărac este avarul. (Chamfort)

Există o linie foarte fină între sensurile celor doi termeni, însă tocmai această linie delimitează nuanțele pozitive (bogăția) de cele negative (sărăcia). Avarul este un om zgârcit, acaparat de ideea de bani, unidimensional, lipsit de generozitate, care nu știe să se bucure de viață și de plăcerile ei, în timp ce economul este o persoană cumpătată, echilibrată, chibzuită, care nu risipește și care își evaluează cu înțelepciune resursele.

Practic, sărăcia se referă la o sărăcie spirituală și emoțională, în timp ce bogăția invocată de scriitorul francez din secolul al XVIII-lea are de-a face cu maturitatea emoțională a celui care anticipează nevoile viitorului, care este pregătit să facă față provocărilor și evenimentelor neprevăzute. 

 

6. Un buget nu-ți limitează libertatea, un buget îți oferă libertate. (Rachel Cruze)

Multora dintre noi nu le place cuvântul „buget“, pentru că îi duce cu gândul la restricții și limitări. Dar un buget eficient reprezintă, practic, un plan pentru administrarea banilor tăi, iar utilizarea unui buget nu înseamnă că te limitezi – înseamnă că cheltuiești cu un scop și că te îndrepți spre atingerea obiectivelor tale, având întotdeauna resurse pentru un plan de rezervă.

Când ai un buget realist, ai, de fapt, un plan de acțiune și o imagine clară despre ce faci și unde se duc banii tăi. De aceea, bugetul reprezintă o parte importantă a fundației bunăstării tale financiare.

Să ai un buget este esențial dacă vrei să scapi de datorii, dacă vrei să-ți cheltuiești eficient veniturile și dacă vrei să te bucuri de prosperitate. Cine n-ar vrea să realizeze măcar unul, dacă nu toate aceste lucruri? Fără un plan pentru banii tăi (adică fără un buget), cum să te aștepți ca banii să lucreze pentru tine în loc să muncești tu pentru ei?!

Așa că abordează ideea de buget nu din perspectiva limitării și a penuriei, ci din perspectiva abundenței și a libertății.

 

7. Fii atent la cheltuielile neînsemnate! Chiar și o fisură mică poate scufunda un vapor mare. (Benjamin Franklin)

Există două moduri în care putem interpreta acest citat. Primul se referă la reducerea cheltuielilor curente și la oprirea „scurgerilor financiare”, care pot include lucruri mici, cum ar fi abonamentele neutilizate, risipa alimentară, cheltuielile cu utilitățile (becurile lăsate aprinse, sistemul de încălzire care funcționează chiar și în absența ta), până la cheltuielile serioase, cum ar fi ratele mari la creditele bancare, achiziționarea unui bun mult peste puterea ta de cumpărare. Toate acestea adunate fac „să-ți scape banii printre degete”. 

A doua abordare este de a construi un vas care să nu curgă. Adică să planifici riguros bugetul familiei sau al afacerii tale, în acord cu schimbările economice și legislative și, în plus, să-ți adaptezi strategia de economisire la obiectivele și stilul tău de viață.

Articol redactat de Pagina de Psihologie.

AcasăCursuriBugetProfil