scoala de bani - bcr
/Blog/5 sfaturi pentru o viață sănătoasă/

5 sfaturi pentru o viață sănătoasă

Săptămâna aceasta sărbătorim Ziua Internațională a Sănătății. Am învățat cu toții, mai ales în ultimul an, cât de importantă este sănătatea și cum de ea depind multe lucruri, mai ales starea noastră de bine. Iar când vorbim despre sănătate, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte. Pe deoparte, putem vorbi despre factorii genetici și cât de predispuși suntem fiecare afecțiunilor, pe de altă parte, de grija pe care trebuie să o avem față de noi înșine, astfel încât să ne menținem într-o stare cât mai bună. Nu în ultimul rând, sănătatea înseamnă să luăm măsurile potrivite și eficiente atunci când ne îmbolnăvim, dar și să  prevenim problemele mai serioase. 

Scoala de bani | 5 sfaturi pentru o viață sănătoasă

Iată câteva sfaturi prin care să ne ținem sub control sănătatea, dar și costurile asociate acesteia:

 

Adoptă obiceiuri sănătoase

Când vine vorba de sănătate, prevenția este extrem de importantă. Vorbim în primul rând despre obiceiurile bune care ne ajută să ne menținem în formă și să evităm problemele. Există câțiva piloni de care trebuie să ținem cont în acest sens: alimentația corectă și adaptată nevoilor proprii, mișcarea și păstrarea unei forme fizice bune, odihna și asigurarea unui somn de calitate, dar și reducerea stresului și atenția acordată unei stări mentale bune. Cu toate că poate părea complicat  să ai grijă de toate aceste lucruri, efortul este mult mai mic și presupune mai puține costuri decât ar presupune confruntarea cu probleme medicale. 

 

Ține lucrurile sub control

Pe lângă prevenția ce ține de noi și obiceiurile de viață sănătoase, este important să fim la zi cu anumite investigații importante care ne pot spune mai detaliat cum stau lucrurile. Vorbim despre controalele făcute la un anumit interval de timp, fie câteva luni, fie un an sau mai mult. O vizită la dentist sau la oftalmolog, precum și realizarea unui set de analize de rutină, poate surprinde din prima micile probleme și poate preveni agravarea acestora. Poți discuta cu medicul de familie și să faceți împreună o planificare, ca să le ții mai ușor evidența. 

 

Ajută-te de beneficii

Există anumite gratuități pe care le poți folosi pentru a-ți monitoriza sănătatea. Fie că vorbim despre un pachet inclus în beneficiile angajatorului, fie că e vorba de analizele gratuite pe care le poți accesa prin intermediul medicului de familie, sau chiar de anumite programe naționale care oferă testări sau verificări gratuite, tocmai pentru a preveni cazurile mai severe. Important este să fii informat în legătură cu acestea, și astfel vei avea ocazia să economisești și să previi în același timp. 

 

Profită de reduceri

În cazurile în care ajungi totuși să ai nevoie de anumite medicamente, există diferite metode prin care poți plăti mai puțin pentru acestea. Poți, de exemplu, cumpăra medicamente generice și nu medicamente originale. Substanța activă și efectele terapeutice sunt aceleași, diferă doar numele și producătorul, iar diferența de preț este semnificativă. Și între diferitele lanțuri de farmacii prețurile pot varia, așa că este mai bine să verifici mai multe înainte de a cumpăra. În plus, mai toate farmaciile oferă reduceri sau promoții. Dacă urmezi un tratament de durată și știi că vei avea nevoie de respectivul produs, îl poți urmări și achiziționa atunci când este redus. 

 

Asigură-te

Nu în ultimul rând, în cazul în care știi că ești mai sensibil, predispus afecțiunilor sau, pur și simplu, îți dorești să stai liniștit când vine vorba de surprize medicale neplăcute, poți lua măsuri mai serioase. Vorbim fie despre o asigurare de sănătate pe care să o adaptezi nevoilor proprii, fie despre crearea unui fond de urgență destinat problemelor de sănătate pe care să nu îl accesezi și pentru alte nevoi. În felul acesta, vei fi acoperit indiferent de ceea ce se întâmplă și acest lucru va contribui și la liniștea ta mentală.
 

AcasăCursuriBugetProfil