scoala de bani - bcr
/Blog/6 sfaturi pentru disciplină financiară în 2021/

6 sfaturi pentru disciplină financiară în 2021

Dacă am învățat ceva în 2020 a fost să ne adaptăm viețile și felul în care funcționăm la condiții de nesiguranță ridicată, iar modul prin care am reușit să facem acest lucru a fost devenind mai disciplinați, din toate punctele de vedere. 

Atunci când mulți factori sunt incerți este bine să ținem sub control acele lucruri care ne pot oferi o minimă siguranță. Finanțele sunt un element extrem de important cu ramificații în toate aspectele vieții, așa că disciplina financiară este esențială pentru a reduce cât mai mult stresul asociat nesiguranței. 

Iată în continuare 6 obiceiuri pe care să le aplici în 2021 pentru a fi mai disciplinat financiar:

 

1. Stabilește-ți un buget lunar

Planificarea unui buget lunar este probabil cel mai simplu și util obicei pe care ți-l poți crea. Nu doar că te ajută să gestionezi mai bine banii, dar îți oferă și informații valoroase despre tipurile de venituri și cheltuieli pe care le ai și îți permite să te organizezi mai bine în funcție de asta. Poți face acest lucru direct în platforma noastră, încarci toate veniturile dobândite și cheltuielile făcute și urmărindu-l, în timp, poți învăța cum să devii mai eficient și unde ar fi bine să faci schimbări. 

 

2. Economisește câte puțin în fiecare lună

Chiar dacă ai datorii sau bugetul tău este supus multor presiuni, încearcă să pui ceva deoparte lunar. Nu contează cât de puțin ar părea prin comparație cu restul bugetului, fă acest efort și economisește. Cel mai probabil, vor apărea situații în viață în care acel puțin va conta foarte mult. În plus, crearea acestui obicei îți va oferi un sentiment de siguranță extrem de important mai ales acum. 10%-20% din venituri este ideal, însă și 1% este mai bine decât deloc. 

 

3. Cumpără lucruri de calitate

Ai observat cum atunci când stai prost cu banii ajungi să faci niște achiziții foarte bune? Nu vorbim de ieftin sau scump, ci bun. Când știi că trebuie să drămuiești fiecare leu, o să studiezi piața cu atât mai atent și o să evaluezi fiecare alegere cu mai mare grijă. Fie că vorbim de produse alimentare sau despre o mașină, când te concentrezi pe achiziția unor bunuri de calitate, alegi să plătești prețul corect, chiar dacă uneori este mai mare, pentru că primești în schimb un produs a cărui valoare se păstrează mai mult.  

 

4. Nu te îndatora mai mult decât îți permiți

Încearcă să nu îți faci datorii inutile și, dacă ai nevoie de credite, informează înainte pentru a lua cea mai bună decizie și alege produsul cel mai potrivit nevoilor tale. Nu împrumuta mai mult decât ai nevoie. Gradul maxim de îndatorare nu poate fi mai mare de 60% din veniturile lunare, dar optim este să fie până în 30-50%, astfel încât, după plata ratei lunare, să îți rămână suficiente resurse pentru celelalte cheltuieli.  Experiența recentă ne-a învățat că schimbările bruște și semnificative nu sunt doar un scenariu pesimist, ci pot deveni o realitatea pentru multă lume, așa că dacă nu este neapărat cazul, evită datoriile inutile în 2021.  

 

5. Planifică-ți săptămâna în avans

Cu cât ești mai bine pregătit și știi mai multe detalii despre săptămâna care te așteaptă, cu atât scad șansele de a avea nevoie să plătești pentru servicii sau livrări rapide, taxe considerabil mai mari față de cele obișnuite. De asemenea, e important să îți planifici mesele din săptămâna respectiva pentru a evita risipa alimentară și, implicit, financiară. 

 

6. Investește

Odată ce ai alocat banii lunari pentru economii, cel mai bun lucru pe care îl poți face în continuare este să investești. Există mai multe feluri în care poți face asta și mai multe tipuri de investiții către care te poți orienta, în funcție de disponibilitățile pe care le ai, riscurile pe care dorești să ți le asumi și cunoștințele referitoare la piață. Este bine să începi cu sume mici și, în cazul în care nu ești sigur de cea mai potrivită variantă pentru tine, cel mai indicat este să consulți specialiștii.
 

AcasăCursuriBugetProfil