scoala de bani - bcr
/Blog/Cum să alegi un produs de creditare/

Cum să alegi un produs de creditare

Indiferent de situație sau de motivele pentru care îți dorești un produs de creditare, e bine să pui totul în balanță și să cântărești bine decizia.

Sfătuiește-te cu un consilier bancar, calculează realist și gândește-te dacă poți să susții, pe termen mediu și lung, plata lunară a ratelor unui credit! Dacă vrei să îți iei un credit este important să urmezi niște pași simpli, dar esențiali pentru viitor:

  • Informează-te! Înainte de a alege un produs de creditare, dedică timp procesului de documentare și informează-te despre toate tipurile de credite existente! 
  • Fii cumpătat! Nu împrumuta mai mult decât ai nevoie. Gradul maxim de îndatorare nu poate fi mai mare de 60% din veniturile lunare, dar optim este să fie până în 30-50%, astfel încât, după plata ratei lunare, să îți rămână suficiente resurse pentru celelalte cheltuieli. 
  • Cere sfatul! Consilierul bancar e omul alături de care poți lua decizia potrivită, astfel încât tot procesul de creditare să fie mai simplu și mai transparent pentru tine. Solicită cât mai multe informații precontractuale, în scris, pentru a evita orice dispute ulterioare.
  • Calculează cu atenție! Analizează, alături de consultantul tău bancar sau de un reprezentant al unei asociații de protecție a consumatorului, costurile totale ale creditului, pe toată durata lui! Întreabă și calculează, înainte de accesare, care este suma totală lunară pe care trebuie să o rambursezi, care include și comisioane, asigurări ori alte taxe. 
  • Analizează perioada! În funcție de nevoile tale, de situația ta personală și profesională, gândește-te, în profunzime asupra perioadei pe care să accesezi împrumutul la bancă. Creditul este, de multe ori, o responsabilitate pe termen lung. 
  • Ai grijă la monedă! Contractează creditul în moneda în care primești salariul pentru a fi protejat de eventualele fluctuații ale pieței valutare! 
  • Alege dobânda potrivită! Creditele cu dobândă fixă te protejează de variațiile indicelui monetar de referință, iar cele cu dobândă variabilă sunt direct proporționale cu indicele de referință EURIBOR pentru valută și ROBOR pentru lei. 
  • Nu risca! Apelează numai la creditori reglementați și supravegheați de autorități, chiar dacă ți s-ar putea părea mai scump! La o analiză mai profundă, vei constata că este mai sigur și mai transparent. 
  • Poți să schimbi moneda creditului. În cazul în care ai în derulare un credit în valută, ai posibilitatea de a solicita conversia creditului tău în lei, la bancă.
  • Asigură-te că ești informat cu privire la toate comisioanele aferente creditului și verifică să fie incluse în graficul de rambursare!
  • Ce se întâmplă dacă nu-ți plătești ratele la timp, care e valoarea penalităților și ce soluții ai dacă nu dispui de toată suma pentru a plăti rata.
  • Gradul de îndatorare: pentru a afla cât de tare îți permiti să te îndatorezi, notează venitul tău lunar net, scade sumele necesare pentru cheltuielile fixe cum ar fi mâncare, utilități, chirie sau ipotecă, fond de economii, îngrijire copii, scade sumele necesare pentru rambursarea creditelor.

Rezultatul îți arată ce alte împrumuturi îți permiți, însă nu ar trebui să te gândești că vei putea folosi toată această sumă pentru un nou împrumut.

Ține minte că pot apărea urgențe și că nu este recomandat să acoperi cheltuielile urgențe din bugetul de economii, ci trebuie să ai un fond de rezervă pentru aceste situații.

AcasăCursuriBugetProfil