scoala de bani - bcr
/Blog/ABC-ul investițiilor. Fondurile mutuale./

ABC-ul investițiilor. Fondurile mutuale.

După cum am văzut în articolele anterioare, cele mai cunoscute și utilizate tipuri de instrumente de investire sunt acțiunile și obligațiunile. Însă, există și o a treia categorie de investiții, ce presupune combinarea acestor instrumente intr-un singur produs > Fondurile mutuale. Vom detalia in continuare despre ele, pentru a avea o imagine completă și pentru a ne cunoaște toate opțiunile, atunci când decidem să investim pentru viitor. 

Scoala de Bani | Fonduri Mutuale

 
Ce este un fond mutual?

Fondul reprezintă un vehicul investițional care utilizează resursele financiare aparținând mai multor investitori și le investește în valori mobiliare cum ar fi acțiuni, obligațiuni, titluri de stat pe termen scurt, etc. Acestea sunt gestionate de experți în domeniu, iar investitia in fonduri mutuale presupune achizitia unui mix de active diferite care alcătuiesc fondul respectiv. 
 

Cum functioneaza un fond?

Investind într-un fond, cumperi (subscrii) titluri de participare (unități de fond) emise de acesta, ca dovadă a deținerii unei cote părți din participația investițională.
Unitate de fond reprezintă o sumă de bani investită în fond. 

Retragerea dintr-un fond prin rascumpararea titlurilor de participare (unitatilor de fond) înseamnă plata de către fondul mutual de investiții a unei sume de bani pentru titlurile detinute.

Atât la cumpărare, cât și la răscumpărare trebuie sa tii cont de faptul că valoarea unei unități de fond la care se vor înregistra cele două tipuri de operațiuni nu este cunoscută în ziua depunerii cererii de cumpărare/răscumpărare. Aceasta va fi cunoscută abia în ziua următoare celei în care banii ajung efectiv în contul fondului. 


In functie de caracteristicile fondurilor mutuale de investitii, acestea se impart in 2 categorii:

1.    Fonduri deschide de investitii (FDI) > permit subscrieri si rascumparari zilnice de unitati de fond
2.    Fonduri inchise de investitii sau Fonduri de investitii alternative (FIA) > oferă un număr limitat de unități de fond pe o durată limitată de timp

 

In functie de politica de investitii a fiecarui fond mutual, acesta poate fi clasificat astfel:

  • Fonduri monetare: investesc in instrumente monetare si in obligatiuni in conformitate cu prevederile Ghidului CESR /10-049 (transpus in legislatia nationala prin Instructiunea CNVM nr.1/2012)
  • Fonduri de obligațiuni: riscul (volatilitatea) acestor fonduri este unul redus spre mediu, iar câștigul este direct proporțional cu acesta. Activele unui astfel de fond sunt investite majoritar în instrumente cu venit fix.
  • Fonduri diversificate: riscul (volatilitatea) asumat de investitor este unul mediu spre ridicat, fondul investind într-un portofoliu care poate conține de la instrumente de piață monetară, obligațiuni de diferite tipuri, până la acțiuni cu potențial mare de câștig.
  • Fonduri de acțiuni: riscul (volatilitatea) asumat de investitor este ridicat, câștigul putând fi răsplătit pe măsură. În cadrul portofoliului, se urmărește menținerea unei alocări majoritare pe acțiuni și mai scăzută pe instrumente de piață monetară, obligațiuni de diferite tipuri.

 

Avantajele investițiilor în fonduri mutuale:

  • Fondurile oferă o mai mare diversificare și posibilitatea de a accesa mai multe tipuri de instrumente financiare;
  • Pentru fondurile deschide de investitii răscumpărarea este posibilă oricând, existând flexibilitate;
  • Toti investitorii au drepturi si obligatii egale neexistand privilegii speciale pentru anumite categorii de investitori, indiferent de sumele pe care le-au investit in fond.
  • Beneficiezi de administrare profesionistă a activelor, realizată de către experții in domeniul financiar, care administreaza fondul in care vrei sa investesti.

 

Dezavantajele investițiilor în fonduri mutuale:

  • Valorile titlurilor de participare pot avea fluctuații din cauza volatilității piețelor financiare;
  • Veniturile câștigate din investiții sunt, de obicei, direct proporționale cu gradul de risc;
  • In cazul unui fond de investitii inchis operatiunile de subscriere sau rascumparare se pot face doar la anumite momente stabilite prin prospectul de emisiune.
  • Este posibil să nu se atingă obiectivele și să se înregistreze pierderi pentru investitori.

 

Atenționare:
A fi investitor presupune asumarea unui risc cu scopul de a realiza un profit cât mai ridicat. Fiecare persoană își asumă riscul în funcție de toleranța individuală față de acesta. Nu există o formulă universală de investiție și nu există instrument financiar fără risc!
Produsele de investitii nu sunt produse de economisire si nici produse bancare. Performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța lor viitoare. Citește prospectul de emisiune, înainte de a investi ca sa te asiguri ca este un instrument financiar care ti se potriveste.
 

AcasăCursuriBugetProfil