scoala de bani - bcr
/Blog/8 modalități de relaxare cu bani puțini/

8 modalități de relaxare cu bani puțini

Îngrijirea de sine a devenit o afacere înfloritoare în ultimii ani, deoarece mărcile de wellness, celebritățile și influencerii promovează diverse produse și servicii concepute pentru a te face să te simțiți mai bine și să te relaxezi. De la vitamine și până la aplicații de meditații sau sport, majoritatea se bazează pe un abonament sau achiziție constantă, pentru a te putea bucura de beneficiile promise.

Dar, pentru a-ți îmbunătăți starea de spirit, atunci când treci printr-o perioadă stresantă, nu trebuie să cheltuiești mulți bani. Poate că o zi la SPA sau un weekend la munte este metoda ideală pentru a-ți relaxa mintea, dar dacă bugetul tău este limitat, după aceste zile de deconectare vei rămâne pe cap grija datoriilor.

Conform unui studiu privind resursele financiare și sănătatea mintală, realizat de Bankrate la începutul anului 2023, s-a constatat că banii sunt adesea o cauză semnificativă de stres pentru majoritatea americanilor. Mai mult de jumătate (52%) dintre respondenții consideră că banii au un impact negativ asupra sănătății lor mintale, cel puțin ocazional. Dintre cei afectați de preocupările legate de bani, aproape o treime (29%) își fac griji în fiecare zi.

Cel mai probabil, situația nu este cu mult diferită nici în România. Distracția și relaxarea nu trebuie să vină întotdeauna cu un cost ridicat. Ai la îndemână numeroase modalități de a te relaxa și de a te elibera de stres, fără să rămâi lefter. 

 

Câteva modalități de relaxare și distracție care necesită cheltuieli minimale 

1. Plimbări și timp petrecut în natură

Petrecerea timpului în natură are un efect calmant asupra minții. Iar dacă nu ai posibilitatea de a parcurge un traseu montan sau să te plimbi pe plajă, îți propunem ceva mai creativ. De exemplu, poți deveni turist în orașul tău, luând la rând străduțele nevizitate până acum (în special cele cu case vechi și monumente istorice), sau pur și simplu să cauți zonele cu copaci de la marginea orașului ori parcurile pe care nu le-ai mai vizitat de mult. 

O altă idee ar fi petrecerea timpului într-un cadru natural - amenajat de tine. Fie că ai grădină sau balcon, poți improviza o zona cu un scaun confortabil și o măsuță, unde îți poți savura cafeaua sau ceaiul, poți citi sau petrece timp cu familia ori prietenii.

 

2. Exerciții de respirație abdominală și mindfulness

Începe să practici exerciții de respirație conștientă sau mindfulness cât mai curând. Găsește-ți un spațiu confortabil, liniștit și concentrează-ți atenția asupra respirației, permițându-ți să te relaxezi și să te eliberezi de stres. Există o mulțime de resurse gratuite online care te vor ghida în acest proces. Atât respirația profundă, cât și meditația pot fi practicate de persoane de orice vârstă și nu necesită echipament special. Exercițiul regulat, chiar și doar câteva minute, în fiecare zi, poate aduce beneficii semnificative pentru bunăstarea mentală și fizică. După astfel de practici poți observa cum crește nivelul emoțiilor pozitive, cum îți schimbi perspectiva asupra vieții și cum ajungi să gestionezi mai bine stresul.

 

3. Lectura și vizitele la bibliotecă

Cititul poate fi o evadare minunată (și sănătoasă) din stresul cotidian, iar bibliotecile oferă gratuit o selecție mare de cărți, deseori chiar și titluri recent apărute.
Multe persoane nu sunt familiarizate cu faptul că pot împrumuta cărți de la bibliotecile locale, chiar dacă nu au mutație în orașul respectiv sau nu mai sunt la categoria de vârstă elevi ori studenți. Pe lângă faptul că împrumutatul cărților este gratuit, nu vei mai ocupa inutil nici spațiul din casă. De asemenea, poți încerca să asculți audio-book-uri. Multe platforme oferă în prima luna acces gratuit, astfel îți poți da seama dacă te atrage sau nu acest „tip de lectură”. 

 

4. Mergi la muzee și expoziții

Muzeele oferă, adesea, un mediu liniștit și aerisit. Pe măsură ce explorezi încăperile, ești încurajat să încetinești, să observi și să apreciezi arta sau exponatele istorice. Această observare atentă poate contribui la calmarea minții și la reducerea stresului. În comparație cu alte țări, muzeele din România au bilete de intrare destul de accesibile. Totodată, multe dintre ele au în fiecare lună o zi în care poți intra fără să plătești. De obicei, accesul este gratuit în prima zi de miercuri sau în ziua de 26 a fiecărei luni, dar cel mai sigur este să verifici site-ul oficial al fiecărui muzeu.

 

5. Aromoterapia

Anumite arome pot fi cu adevărat eficiente pentru starea ta de bine, ajutând la îmblânzirea anxietății și la inducerea stării de relaxare. Poți folosi uleiuri esențiale -precum cel de lavandă, grapefruit, arbore de ceai, mentă sau eucalipt - într-un difuzor sau le poți aplica pe piele, la nivelul încheieturilor. Este indicat să fie uleiuri naturale, pentru a te bucura de calitățile lor. De asemenea, adăugarea câtorva picături de ulei esențial în cadă (sau pe un burete când faci duș) reprezintă o modalitate excelentă de a-ți răsfăța simțurile și a-ți relaxa mușchii.

 

6. Cursurile online gratuite

Psihologia ne spune că unul dintre pilonii stării de bine, care îmbină într-un mod aparte distracția cu relaxarea, este mentalitatea de creștere. Tot ce ai de făcut este să-ți permiți să înveți și să-ți păstrezi mintea activă. În acest sens, poți lua în calcul toate cursurile online gratuite pe care ți le oferă scoaladebani.ro. Indiferent că ai în vedere să-ți cultivi inteligența financiară, să devii mai conștient de relația ta cu banii sau intenționezi să faci cumpărături în mod responsabil, platforma noastră este alegerea potrivită.   

 

7. Hobby-uri și ale activități recreative

Cu siguranță hobby-urile și activitățile recreative pot fi o modalitate fantastică de a te relaxa, de a explora noi interese și de a te exprima cu ajutorul creativității. Aceste activități îți distrag mintea de la factorii de stres, oferindu-ți un sentiment de realizare și control.

Iată câteva hobby-uri pe care să le iei în considerare:

  • Desen și pictură - exprimă-te vizual prin diverse tehnici creative, cum ar fi acuarelele, creioanele sau arta digitală. 
  • Scris - poți începe cu un blog sau jurnal în care să notezi preocupările și trăirile tale, oferindu-le și altor oameni accesul la ceea ce te pasionează și interesează. 
  • Lucru manual - explorează diverse meșteșuguri, cum ar fi croșetatul, tricotatul sau cusutul. 
  • Proiecte de bricolaj - de la vopsitul mobilierului și până la realizarea unei decorațiuni, aceste proiecte pot fi atât satisfăcătoare, cât și stimulatoare din punct de vedere creativ. 
  • Dans - ajută-te de YouTube pentru a învăța pașii și folosește dansul ca o formă de exprimare și stare de bine. 

 

8. Exercițiile fizice

Ultima recomandare poate părea cea mai provocatoare, mai ales dacă nu ești o fire sportivă. Totuși, conform numeroaselor cercetări, sportul poate fi o modalitate excelentă de a te relaxa și deconecta. Exercițiile fizice eliberează endorfine, care sunt amelioratoare naturale de stres, și reduc nivelul de cortizol. Nu este obligatoriu să începi cu patru ture de parc, la ora șase dimineața. Mersul pe jos, abdomenele sau chiar simplele întinderi sunt un început cu adevărat benefic. De asemenea, poți apela la greutăți ori benzile elastice care te pot ajuta să antrenezi variate grupe musculare. Și alte activități sportive, precum yoga, înotul sau plimbările cu bicicleta pot fi la fel de benefice pentru a relaxa corpul și mintea.

 

Chiar dacă integrarea acestor obiceiuri în stilul tău de viață ar putea fi incomodă la început, odată ce îți permiți să te miști mai mult, să scrii despre sentimentele tale sau chiar să înveți să colorezi, aceste rutine pot deveni sursa principală a stării tale de relaxare.  
 

AcasăCursuriBugetProfil